Yin Yoga


Yin Yoga is een intense yogastijl die je leert diep te ontspannen; zowel geestelijk als lichamelijk. Yin Yoga legt de focus op het herstellen, mobieler en soepeler maken van je diepe bindweefsel (fascia, gewrichten, gewrichtsbanden en pezen). Houdingen worden langer ingenomen, gemiddeld tussen de 2 en 4 minuten, zodat je tijd hebt je spieren volledig te ontspannen om op die manier bij je bindweefsel en gewrichten te kunnen komen. 

Je aandacht richt zich dan ook naar binnen, naar die plaatsen die om de aandacht gaan vragen en je brengt binnen jouw grenzen je bindweefsel op rek. Daardoor wordt je lichamelijk en geestelijk soepeler en meer ontspannen. Je leert steeds beter te luisteren naar jouw lijf.

 

Bindweefsel

Het bindweefsel (fascia, bestaand uit water) vormt zich iedere nacht. Daarom voel je je ’s ochtends stijf (volgelopen met water) en rek je je altijd uit zodat dat weefsel weer kan stromen. Door jouw eigen manier van bewegen wordt op bepaalde plekken het weefsel niet genoeg bewogen; het bindweefsel gaat zich op die plaatsen ophopen en je voelt dat je daar minder flexibel wordt. Het water kan zelfs bevriezen...denk maar aan hoe het in je rug kan "schieten".

Het effect van Yin Yoga houdingen is een flexibeler, energetisch stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker lichaam. We proberen het water te laten smelten waar het bevroren is, we laten het water weer stromen. Yin Yoga heeft een diepe stimulerende, kalmerende en meditatieve werking, doordat je langer ontspannen in de houdingen vertoeft waardoor je je aandacht naar binnen kunt richten en de buitenwereld even laat zijn voor wat het is.

Yin Yoga heeft alles te maken met het zijn in het moment, in je gevoel, in de ruimte en in je lichaam.

In jouw lijf lopen meridianen van al jouw belangrijke organen. Deze meridianen worden meegenomen in de yin les zodat ook al je organen een boost krijgen. Dit zal zorgen voor een betere werking, je gezond voelen. Ik vertel hierover in de les.

 

Voor wie?

Voor een ieder met een hectisch leven, voor mensen met een zittend beroep en voor iedereen die op zoek is naar ontspanning, introspectie en een lekkere lichaamsstretch van top tot teen. Ook voor zwangere vrouwen is yin yoga geschikt en een ideale aanvulling op alle andere meer dynamische vormen van yoga.

De Yin Yoga lessen zijn toegankelijk voor alle niveaus, ongeacht je leeftijd, lichaamstype of niveau van fitheid. Van totale beginners tot mensen die al jaren yoga beoefenen. Waar nodig wordt in de les persoonlijke aandacht gegeven en kan elke houding aangepast worden naar de mogelijkheden van jouw lichaam.

 

In de les maak ik gebruik van rustige, fijne muziek om de tijd aan te geven hoe lang we in een houding verblijven. Al is jouw grens altijd leidend bij het aanhouden van de houding.

Wanneer?

Op woensdagavond van 19.30-20.30 uur. Je betaalt per maand voor het aantal lessen dat gegeven wordt. In vakanties is er geen les.

Betaal je voor een hele maand dan betaal je 8,- per les. Kom je voor een losse les dan betaal je 9,-.

Er is plaats voor maximaal 5 mensen bij Veerkracht. Je kunt je altijd aanmelden voor een losse les en als er plaats is ben je van harte welkom.

 

 

In september/oktober zijn er 6 lessen op dinsdagavond en op de woensdagavond. Voor deze lessen betaal je 48,-...een investering in jezelf, in balans...zo nodig in deze drukke tijden!

Vooral de dinsdagavond blijkt populair...weet je het zeker....leg het dan vast. Een groep van 5 is zo vol!

 

Vrijdag 17 aug is er een speciale Yin/Nidra XL les.

2 uur lang heerlijk ontspannen!

 

Heb je belangstelling voor yin yoga in Heino op de dinsdagochtend?  Er is een reeks van 8 lessen gepland (4 voor en 4 na de herfstvakantie) Voor de reeks is er een proefles op 11 sept, kan je even voelen of mijn lessen bij jou passen. Volg deze pagina, fb of Kitaal voor meer info.